Suikerzoete rimpels

In meer dan 70% van alle voedsel die we in de supermarkt kunnen kopen zit suiker. Je weet natuurlijk allang dat suiker slecht voor je is. Suiker tast bijvoorbeeld je immuunsysteem aan. Hierdoor krijg je sneller last van ontstekingen. Ook tast het je darmflora aan waardoor je last kunt krijgen van allergieën en een vale huid. En… suiker tast collageen aan en beschadigt het elastine van de huid. Dit zijn de stofjes die zorgen voor een mooie strakke huid. Dat betekent dat we rimpels krijgen van suiker.

Het versuikeringsproces wordt glycatie genoemd en wordt volgens onderzoekers zichtbaar rond je 35e levensjaar. Wat niet betekent dat er nog niets aan de hand is als je jonger bent dan 35. Wel is het zo dat na je 35e levensjaar het versuikeringsproces versnelt.

Hoe werkt dat?

Suikermoleculen worden via de darmen opgenomen in ons bloed. Daar hechten ze zich aan de proteïnen in ons lichaam. De proteïnen plakken door de suiker aan elkaar en beschadigen doordat ze gaan verharden, verkleuren of vervormen. Zo ook de proteïnen van de huid (collageen en elastine ) die door dit proces rimpelig wordt en verkleurd.

Kwetsbaar voor UV-straling

Verder hebben onderzoekers ontdekt dat de huid je door glycatie minder goed beschermt tegen invloeden van buitenaf. Denk aan luchtvervuiling en schadelijke UV-straling. Eet dus veel antioxidanten die de schadelijke stoffen aanvallen.

Weg met de suiker

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een hoge bloedsuikerspiegel bevordert het versuikeringsproces. Vermijd daarom voedingsmiddelen die zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel. Dat zijn alle voedingsmiddelen waar suikers in verwerkt zitten. Denk aan frisdranken en snoepjes. Maar ook in producten als ham zitten suikers verwerkt. Om het makkelijk te maken hebben wij de stelregel, eet zoveel mogelijk producten waarvan je nog duidelijk kunt zien waar het heeft geleefd of hoe het heeft gegroeid. Bijkomend voordeel, minder suiker zal je algehele gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Wij zijn benieuwd wat jij merkt nadat je een maand lang de suiker hebt laten staan en kritischer kiest inzake voedingsmiddelen.

In de Huidkliniek kunnen de huidtherapeuten een goed advies en passende behandeling bieden als de huid veroudert in het geval van hetgeen boven is beschreven maar ook in andere gevallen waarbij de huid minder fit en energiek is. Anti Ageing is een algemeen gebruikte naam voor alle behandelingen welke de huid goed verzorgen en het (versnelde) proces van veroudering opvangen.

Wil je meer weten over voeding in relatie tot je huid? Onze huidtherapeuten informeren je graag: tel. 0224 – 215247 of stuur een bericht via het contactformulier.