De 7 (HUID) zonden

Zondigen doen we allemaal wel eens. Zelfs als het onze huid geen goed doet. Wanneer we structureel zondigen én het is schadelijk voor de huid, dan noemen wij het huidzonden. Het meest voorkomende, zichtbare gevolg daarvan is huidveroudering. En dat wil uiteindelijk toch niemand? Soms maken we ons dan ook schuldig aan zondigen, zonder te weten dat het ook een huidzonde is.

De meest voorkomende en herkenbare huidzonden zet ik hier voor je op een rij. Grote kans dat je er minimaal één herkent. Weet dat elke dag, een bewust moment en aanpassing van gewoonten, al veel leed voor je huid voorkomt. Daarom geef ik je bij elke huidzonde ook een huidadvies.

 

1.  Het plooienrokje

Zo wordt een “rokersmond” ook wel genoemd. Rokers krijgen sneller diepere rimpels. Vooral bij vrouwen is dat met name zichtbaar rond de mond.

Dat roken een huidzonde is geen nieuws. Toch weet men vaak niet wát roken preciés met de huid doet. Rimpels ontstaan als gevolg van het afbreken van collageen en elastine. De twee steunweefsels welke de huid stevigheid geven.

Daarnaast verminderd de doorbloeding, waardoor de huid er grauw uit gaat zien. Bovendien wordt de laag dode huidcellen dikker, wat ook een vaal en grauw aanzicht geeft. Onder de ogen, waar de huid dunner is,  kan de huid donkerder kleuren. Wat een vermoeide blik geeft.

Mijn advies: Een open deur: tegen de gevolgen van roken werkt maar een ding: de (huid)oplossing is stoppen met roken.

 

2. Even bijbruinen

Meer dan 10 minuten onbeschermd in de zon per dag, is al een aanslag op je huid. Zelfs 80% tot 90% van de versnelde huidveroudering is toe te schrijven aan blootstelling aan UV-licht zonder bescherming.

Zelfs op bewolkte dagen komt een groot deel van de UV-straling door het wolkendek heen en kan door de huid worden opgenomen. Het gaat dus niet alleen om zonnebaden maar om het buiten zijn. (wandelen, fietsen, winkelen….etc). Een zonbeschermingsproduct is de beste remedie tegen vroegtijdige veroudering van de huid.

Mijn advies: Gebruik altijd (ja ook ’s winters!) een anti-zonnebrandcrème ‘S zomers een hogere factor dan ‘s winters. Tijdens de wintermaanden kan een verzorgende crème met een SPF van 20 soms al voldoende zijn. Tijdens de zomermaanden is dit zeker niet afdoende.

 

3. Laat naar bed

Slecht of tekort slapen veroorzaakt een verhoging van cortisol in het bloed. Dit hormoon komt ook vrij als je gestrest bent. Het wordt daarom stresshormoon genoemd. Cortisol heeft een aantal negatieve effecten op je huid. Zo vermindert het de productie van hyaluronzuur, een belangrijke bouwsteen, waardoor de huid droger wordt. Bovendien beschadigt het de barrièrefunctie van de huid. Daarnaast wordt het collageen in de huid stugger en kan een teveel aan collageen er zelfs voor zorgen dat er collageen wordt afgebroken. Daarbij vermindert weinig slaap de aanmaak van melatonine. Wat je juist hard nodig hebt om de aanmaak van nieuw collageen te stimuleren. Het negatieve effect op termijn is versnelde huidveroudering.

Mijn advies: Als het mogelijk is slaap dan 8 uur. Af en toe een schoonheidsslaapje extra tussendoor kan ook uitkomst bieden. (Nu weet je ook waar die naam vandaan komt) Kun je slecht in slaap komen? Probeer eens ademhalingsoefeningen. Er zijn diverse apps beschikbaar die je helpen bij een mediatie. Je kunt ook melatonine innemen.

 

4. Nog eentje dan…

We drinken bijna allemaal wel eens alcohol. Niets mis mee. Maar bedenk ook dat het een echte huidzonde is.

Door alcohol neemt het aantal anti-oxidanten in het lichaam en dus ook in de huid af. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen (slechte stoffen) van buitenaf. (Denk aan UV-straling) Bij een tekort aan anti-oxidanten wordt een bepaald proces in onze cellen of weefsels verstoord (= oxidatie of oxideren). Hierdoor kunnen onder andere ontstekingen en ongecontroleerde celdelingen ontstaan. Na het nuttigen van één glas alcohol neemt de kracht van deze “beschermers” al af.

Mijn advies: Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamines (A.C.D.E), co-enzym Q10, flavonoïden en carotenoïden (lycopeen, bètacaroteen, luteine). Deze komen voor in voeding en huidverzorgingsproducten. Eet om te beginnen gezond. En laat je goed adviseren over de voor jou geschikte huidverzorgingsproducten. Ze bevatten lang niet allemaal voldoende anti-oxidanten om werkzaam te zijn.

 

5. Druk, druk, druk,…

‘Hoe gaat het met je?’ Vroeger antwoordde je dan “Goed”.  Tegenwoordig zeggen we “Druk”.

Stress hoeft niet ongezond te zijn. (Lees mijn verhuisblogs) Maar langdurige stress is dat zeker wel. Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stress gerelateerde klachten. Waaronder huidklachten. Hoewel veel mensen beseffen vaak niet eens dat de huidklachten die zij hebben gerelateerd kunnen zijn aan stress. Wat gebeurt er? Het lichaam maakt net als bij een tekort aan slaap, cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat alle energie die in het lichaam is opgeslagen, beschikbaar komt om snel te kunnen presteren of handelen. Voor een zeer korte periode kan dat hartstikke functioneel zijn. Maar wanneer de aanmaak van cortisol te lang duurt, ontstaan er allerlei klachten die effect hebben op de huid. Zoals een verstoorde hormoonbalans, verstoorde vetstofwisseling, extreme vermoeidheid. Gevolg: puistjes, een droge doffe huid, eczeem, psoriasis uitbraak, overbeharing en nog veel meer. Chronische stress zorgt voor huidveroudering (zie ook slaaptekort) Niet alleen door afbraak van collageen. Stress zorgt ook voor meer vrije radicalen (die komen niet alleen van buiten, die zijn ook aanwezig in je lichaam) Hierdoor vindt een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal plaats, zodat de cel eerder stopt met delen en we verouderen.

Mijn advies: Ga na of het mogelijk is meer tijd voor jezelf te nemen. Laat een keer je telefoon thuis of zet hem ‘stil’. Onderneem iets leuks en vergeet even de waan van de dag. Ga een yogacursus volgen. Zorg dat inspanning en ontspanning in balans zijn.

 

6. Lekker smikkelen

Wat kan een zak snoep, dat lekkere koekje of een reep chocolade soms toch lekker zijn. Zeker gedurende de wintermaanden met alle feestdagen in het verschiet zijn er weer voldoende verleidingen.

Helaas zitten ze ook bomvol “snelle” suikers. Die hechten zich aan het collageen en elastine in de huid. Er treedt “versuikering” op en het weefsel verhard. We noemen dit glycatie. (lees ook mijn blog ‘suikerzoete rimpels’).

Glycatie ontstaat zodra suikermoleculen (wanneer ze via de darmen zijn opgenomen in ons bloed) zich gaan hechten aan de proteïnen waaruit ons lichaam is opgebouwd. Hierdoor worden ‘versuikerde proteïnen’ oftewel Advanced Glycation Endproducts (AGE’s) gevormd. Het resultaat hiervan is het verharden, vervormen, verkleuren en beschadigen van deze proteïnen (Cerami et al., 1987; Paul & Bailey, 1996). Het proces van huidveroudering versneld hierdoor.

En hoe zat dan met puistjes? Als de suikerspiegel in ons bloed verhoogd raakt, worden er meer androgenen aangemaakt, waardoor de talgproductie verhoogd. En dat veroorzaakt weer puistjes.

Mijn advies: Weet wat je eet. Bewustwording kan soms al helpen door eens 2 weken lang precies op te schrijven wat je eet en drinkt. En dat is soms veel meer suiker dan je zelf in de gaten hebt. Of een tekort aan vitaminen.

 

7. Naar buiten

Dat kan toch geen zonde zijn? Wanneer je in een gebied woont waar sprake is van luchtvervuiling, in de vorm van fijnstof, denkt je huid daar toch heel anders over.

Mijn advies: je huid extra beschermen met een serum waar hoge concentraties anti-oxidanten aan toegevoegd zijn. Gebruik dit product naast je gewone huidverzorging en breng het aan onder de verzorgende/hydraterende dagcrème. Vervuiling kan wanneer de weerstand minder is, en er al huidproblemen zijn, de huid nog gevoeliger maken.

Herken je een van deze huidzonden bij jezelf? Wil je graag eens kijken naar het totaal plaatje aangaande jouw huid? In onze kliniek geven we je graag een persoonlijk advies. Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

DIONNE

Je kind 8x veilig in de zon

De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren Uv-stralen de aanmaak van vitamine D, wat nodig is voor onder andere de opbouw van de botten. Maar teveel zon is niet goed voor je en zelfs schadelijk. Dat is niet nieuw. En iedereen, jong en oud moet zich dus goed beschermen tegen de zon. Maar kinderen verdienen extra aandacht als het gaat om blootstelling aan zonlicht.

De huid is nog in ontwikkeling
De huid van een kind is nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar voor de UV straling. De huid van een volwassen persoon kan zich deels zelf tegen UV licht beschermen maar de kinderhuid nog niet. Doordat de huid fijner is, kan er diepere cel beschadiging optreden en omdat het pigmentsysteem nog niet erg ontwikkeld is, heeft een kind dus nog geen eigen afweersysteem Daarom moeten kinderen, nog meer dan volwassenen, optimaal worden beschermd.

Teveel zon
De zon wordt steeds sterker en de straling steeds schadelijker. Volgens berekeningen krijgt 1 op 55% van de kinderen die in 2008 of later zijn geboren, op latere leeftijd een melanoom. Dit ontstaat al in de kinderjaren. Want 80% van de UV-blootstelling in een mensenleven krijgen we vóór ons 18e jaar.
Hoe komen we aan dit hoge percentage UV?
Tijdens de vakantie brengt een derde van de kinderen gemiddeld 15 uur per week door in een zwembroek in de zon. Dat is veel te veel. Tel daarbij op water en zand dat ook nog eens zeker 30% van de Uv-stralen extra weerkaatsen.

Littekens
Teveel blootstelling aan zon beschadigd huidcellen. Gevolg: verbranding en diepe cel beschadiging. Deze beschadiging zorgt voor (onzichtbare) littekens. Want zelfs wanneer het lijkt  of de verbranding van de huid weer is verdwenen, de beschadiging blijft in de huid aanwezig. Een kind draagt deze ‘littekens’ een leven lang met zich mee. Hoe meer littekens er gedurende ons leven ontstaan, hoe groter de kans dat zich op latere leeftijd huidkanker ontwikkelt. En bovenop die diepe huidschade is er dan ook nog het gevaar voor dehydratatie (uitdroging) en voor een zonnesteek. Bescherm je kind daarom extra goed tegen de zon. Kinderen zijn niet in staat om het gevaar in te schatten. Aan jou als ouder/verzorger de taak om je kind goed te beschermen

Zo geef je je kind extra bescherming: 

1. De huid voorbereiden op de zon
Laat de huid van je kind in het voorjaar wennen aan de zon. Ga elke mooie in ieder geval dag een paar keer kort naar buiten. Op die manier ontstaat er een natuurlijke opbouw van de bescherming van de huid. Dit geldt in het voorjaar maar ook na een regenachtige periode in de zomer. Als de zonkracht 3 of hoger is, dan moet er zeker al gesmeerd worden!

2. Zorg voor schaduw
Houd je kind tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon. Op zeer zonnige dagen is het goed om de gehele dag voor zoveel mogelijk schaduw te zorgen. Laat je kind niet in de volle zon spelen.

 • Zorg voor een parasol of zonnescherm
 • Geef je kind een zonnehoedje of pet
 • Trek je kind een t-shirt aan. Liefst met lange mouwen. Laat je kind in elk geval niet te lang bloot of in zwemkleding rondlopen.

3. Pas op met zonnebrillen
Laat je kind geen speelgoedzonnebril dragen! Een speelgoedbril biedt geen enkele bescherming en is zelfs gevaarlijk. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom voor kinderen erg belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het UV-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.

Een goede zonnebril is te herkennen aan de CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20 procent absorptie van het licht. Bescherming 4 wil zeggen 92-97 procent lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% is het advies. Kies voor je kind een zonnebril met markering CE 3. Let er verder op dat de glazen van onbreekbaar polycarbonaat zijn. Het blijven tenslotte kinderen.

4. Goede anti-zonnebrand
Kies voor een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor van minimaal 30 en liefst hoger. Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaan in. Smeer gevoelige plekjes zoals neus, oren, nek en witte randjes extra in. Herhaal het insmeren elke twee uur en na het zwemmen. Laat je niet misleiden door teksten als ‘gehele dag bescherming’ of slechts 1x smeren. En let op met waterproofproducten. Ze zijn wel beter tegen water bestand, maar bij het afdrogen of spelen in het zand is je kind al snel onbeschermd. Goed blijven smeren dus.

5. Kinderen kopiëren graag
Geef zelf het goede voorbeeld en ga niet urenlang ‘bakken’. ‘Teveel zon is niet gezond’ geldt voor jong en oud. En wat betreft een zonnebak: Laat je kinderen daar absoluut geen gebruik van maken. Deze produceert UVA straling en dit geeft snel een bruine kleur maar het huideigen beschermingsmechanisme komt hierbij niet op gang, dus is de huid vogelvrij voor de sterk verouderende UVA straling. Het eigen beschermingsmechanisme komt wel op gang bij UVB straling maar moet wel ondersteund worden met een SPF 30 of SPF 50 op heel zonnige dagen!

6. Voorlichting
Uit een Duitse studie bij jonge kinderen is gebleken dat voorlichting over de zon de goede beschermingsgewoonten met een factor 5 doet toenemen. Dat is in ieder geval goed nieuws!

7. Baby’s en peuters
Artsen raden unaniem aan om kinderen tot 3 jaar helemaal uit de zon te houden. Hun huis is nog te kwetsbaar. Baby’s en peuters moeten ook in de schaduw worden ingesmeerd of laat ze een UV werend pakje dragen. Vraag de huidtherapeut om advies.

8. Voorkom dehydratatie
Geef je kind geregeld een glas water, geef zelf het goede voorbeeld: ook jij wilt toch een mooie sterke huid houden? Bovendien voorkomt het regelmatig drinken van water een zonnesteek en misselijkheid.

Heb je vragen over je huid of dat van je kind en de zon? Stap gerust eens binnen. Ik sta je graag te woord.

Ik wens je een hele fijne vakantie toe met stralende dagen!

DIONNE

Voeten om te zoenen

Nog even en het is alweer zomer! Nu al genieten we van mooie dagen en het verlangen om die leuke slippers of sandaaltjes aan te kunnen doen wordt waarheid! Oei…. Je nagels zien er niet uit. De hele winter verstopt geweest in laarzen en schoenen en nu dus geen blikvanger. Zien je nagels er verkleurd, brokkelig en verdikt uit? Dan heb je wellicht schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd. Helaas duurt het duurt lang voordat de resultaten van de behandelingen tegen schimmelnagels zichtbaar zijn. Voor deze zomer moeten we je helaas teleurstellen. Maar je kunt wel NU actie ondernemen om VOLGENDE ZOMER met mooiere nagels voor de dag te kunnen komen.

Dol op nagellak!

Je kunt je schimmelnagels deze zomer natuurlijk ook camoufleren door ze een fraai kleurtje te geven. Hoewel het waarschijnlijk tegen al je princiepes indruist, kun je toch maar beter de lak laten staan. Lak sluit de nagelplaat af, waardoor de nagel te weinig zuurstof krijgt. De schimmel, welke aan de onderkant van de nagelplaat en in het nagelbed leeft, gedijt daar goed bij. De schimmel zal dol zijn op je nagellak. Bovendien, schimmeldraden kunnen overleven in een flesje nagellak. Dus de lak in het flesje kan een bron van besmetting zijn na gebruik. Vermoed je last te hebben van schimmelnagels? Gooi je gebruikte flesjes nagellak direct weg. En nu je dit weet, let je wel op met het gebruik van de nagellak van anderen of behandelingen in een nagelstudio.

Waarom resultaten lang op zich laten wachten

Een infectie met een schimmel is erg hardnekkig en zal niet vanzelf overgaan. Een echte oplossing voor schimmelnagels bestaat zelfs niet! Je komt nooit meer helemaal van een schimmelinfectie van de nagels af.

Toch kun je wel iets doen. 

Je kunt om te beginnen de huisarts een medicijn laten voorschrijven. Maar weet dat je lever en nieren dit geen prettige oplossing vinden, omdat de medicijnen maar moeilijk door het lichaam worden verwerkt.

De schimmel kan ook zo stevig worden aangepakt dat deze zich dusdanig terugtrekt dat de nagels er weer schoon en netjes uitzien en dat je zelf goed onderhoud kunt plegen.

Zo pakken wij dat aan.

In de Huidkliniek werken wij met laser om de schimmel aan te pakken. Voordat we de nagels aan een behandeling met laserlicht blootstellen, worden ze intensief voorbereid. De nagels worden dunner, gladder en schoon gemaakt. Na het laseren van de nagels wordt een medicinale lak aangebracht welke de schimmel verstikt. De amorolfine-nagellak moet 2 tot 3 keer per week op de door schimmels aangetaste nagels worden aangebracht door uzelf.

Het laseren van de nagels wordt 3-4x uitgevoerd met een tussenpose van maximaal een maand. De geïnfecteerde nagels groeien langzaam. Geduld is een schone zaak. Na ongeveer een jaar tot anderhalf jaar zijn de nagels doorgaans verbeterd en uitgegroeid.

U kunt de nagels ook zelf voorbehandelen met een ureum-houdende crème of zalf die de nagel iets verweekt. Deze zalf is verkrijgbaar bij ons in de kliniek. Hierdoor zal de medicinale lak beter inwerken. Het is belangrijk om dat thuis goed te doen.

Er zijn nog enkele verzorgingstips en adviezen welke worden uitgereikt na een eerste bezoek.

Eind goed al goed?

Omdat een verminderde weerstand een basis biedt voor schimmelinfecties is het belangrijk om na een intensieve periode van behandelen altijd alert te blijven op nieuwe opvlammende infecties. Pas goed op in (vochtige) openbare ruimten, beschadigingen van de nagels, nagellak (!), vijlen en knippen met niet gedesinfecteerde materialen en schoeisel waarin schimmeldraden en sporen leven. De nagels blijven een punt van aandacht,  maar je kunt in ieder geval weer met voeten om te zoenen voor de dag komen als het zonnetje schijnt.

Gebruik jij voedingssupplementen?

Lichamelijke klachten worden steeds vaker in verband gebracht met voeding. Daaronder vallen ook huidklachten. Denk aan puistjes, rode vlekken, eczeem een extreem droge of juist hele vette huid. Het is ook niet vreemd dat er steeds vaker over voeding wordt geschreven. In tijdschriften, op social media en zelfs in de winkels slingeren de goede tips en adviezen over voeding je om de oren. Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Er ontstaan ware voedselhypes. Maar er wordt gelukkig ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan welke ons nieuwe inzichten bieden. Wat is waar en wat niet? En belangrijker nog, wat is het beste advies voor jou? Wat voor de één geweldig werkt, kan voor de ander tegenvallen. Er zijn dan ook veel verschillende meningen en stromingen.

Orthomoleculaire voedingsleer en -therapie

Één van de stromingen binnen de voedingsleer is orthomoleculaire therapie. Binnen de orthomoleculaire voedingsleer en -therapie is het streven om zoveel mogelijk juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voedingsstoffen zijn tenslotte de bouwstenen voor het lichaam. De juiste hoeveelheid bouwstoffen krijg je binnen door ten eerste te weten wat je eet. Dit kan betekenen dat je voeding (voedingspatroon) aangepast moet worden. Daarnaast kunnen voedingssupplementen een goede aanvulling zijn.

Bij het gebruik van voedingssupplementen gaat men vaak uit van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH is gebaseerd op een minimale waarde om gebreksziekten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan scheurbuik bij vitamine C tekort. Kort gezegd wordt met ADH de minimale hoeveelheid aangeduid en dat is lang niet altijd genoeg om echt het verschil te maken.

We kunnen er geen genoeg van krijgen 

Een voorbeeld: Volgens het Voedingscentrum ligt de minimale inname van vitamine C vanaf 14 jaar op 75 milligram per dag. Vitamine C wordt ingezet om de wondgenezing en de werking van het immuunsysteem te bevorderen. En vitamine C doet nog veel meer. Het is bijvoorbeeld ook nodig voor de versteviging van het bindweefsel en het bundelen van collageenweefsel. Daarnaast is het ook een antioxidant. ( Lees ook ons blog over vitamine C )

Je kunt dus prima meer vitamine C innemen. Je lichaam gebruikt wat het nodig heeft en zorgt ervoor dat een teveel aan vitamines weer wordt afgevoerd en via onze darmen het lichaam weer verlaat.

Pas op voor overdosis

Bij andere voedingssupplementen ligt er wel een duidelijke grens, bij overdosering gaat de gezondheid juist achteruit. Bijvoorbeeld vitamine A. Bij een droge huid en droge slijmvliezen kan blijken dat je een vitamine A tekort hebt. Maar bij een overdosis zijn de symptomen hetzelfde.

Hoe weet je nu wat je wel en niet kunt innemen? Ons advies: Neem NOOIT op eigen initiatief voedingssupplementen in. Laat je eerst goed adviseren.

Wil je slechts ‘gezonder’ leven en zoek je daarbij ondersteuning van supplementen? Dan kun je je uitstekend laten adviseren bij een goede drogist of apotheek. Zoek je de ondersteuning van voedingssupplementen omdat je specifieke klachten hebt? Laat je dan adviseren door een orthomoleculair therapeut.

Een goede orthomoleculair therapeut stelt gerichte vragen en kan op die manier vaststellen waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Een orthomoleculair therapeut kan haar bevindingen eventueel onderbouwen door extra laboratoriumonderzoek in te (laten) zetten. Zo’n onderzoek wordt ook ingezet om een therapeutische diagnose te kunnen stellen.

Ken je Britta al?

Onze huidtherapeut Britta Meijers heeft in 2015 de Post-HBO opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer en Therapie afgerond. Zij is gestart met haar bedrijf ‘Huid en Voeding’. In combinatie met haar beroep als huidtherapeut kan zij als geen ander huidklachten in verband brengen met voeding en een advies op maat maken.

Ondertussen leert ze ons ook van alles. Wist je bijvoorbeeld dat ontstekingen in ons lichaam niet altijd door ons worden opgemerkt? Pas op het moment dat het zich gaat uitten in bijvoorbeeld huidproblemen kom je erachter. Met goede voeding kun je al preventief zorgen voor jouw lichaam.

Op haar website staan nog veel meer interessante voedingsweetjes.

Wil je een persoonlijk advies van Britta? Op dinsdag houdt zij spreekuur in onze Huidkliniek in SchagenMail Britta voor een afspraak. Bellen kan natuurlijk ook: +31 6 532 12 753

Je benen mogen gezien worden!

Het voorjaar is begonnen! !Het is weer tijd om een in een korte broek of leuk jurkje de deur uit te gaan. ? Dat kleurtje komt wel, maar wat te doen met de haargroei op je benen? Als de zon schijnt groeit al dat haar zelfs nog sneller.
Er zijn veel methodes om haren te verwijderen zoals scheren, epileren en harsen. Maar bij geen van deze methodes zullen de haren wegblijven. Soms kunnen er zelfs ingegroeide haren, vervelende irritaties, vlekjes en/of zelfs littekens ontstaan.

Haargroei door de jaren heen
Als baby hebben we vele donshaartjes over ons hele lichaam. Ook hebben we haren op ons hoofd, boven onze ogen (wenkbrauwen) en wimpers. Wanneer we in de puberteit raken groeien er onder invloed van hormonen dikkere haren onder de oksels, in de schaamstreek en soms in het gezicht. Er komt ook meer haargroei op de ledematen bij. Onder andere je genen en aanleg bepalen welke kleur, dikte en structuur dit haar heeft. Sommige mensen hebben aanleg voor overmatige haargroei (hypertrichose). Er zijn ook vrouwen die last hebben van een mannelijk haargroeipatroon (hirsutisme). Of overmatig veel haargroei tijdens een bepaalde periode in hun leven. Denk aan zwangerschap, of de overgang. En tot slot kan overmatig haargroei ook ontstaan als bijwerking van bepaalde medicatie, of door de aandoening zelf. Een voorbeeld daarvan is Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Bij deze aandoening groeit er vaak extra beharing in het gezicht, op de borstkas, buik, rug en bovenbenen.

Lichttherapie
Natuurlijk kun je de haren wegscheren, of harsen. Echter weet je dan ook zeker dat de haren weer terugkomen. Licht- en Lasertherapie zijn de beste methode om de haren goed aan te pakken. Bijvoorbeeld met Various Pulsed Light (VPL) therapie.
Het is hierbij belangrijk dat:

 • De haren pigment bevatten
 • De huid niet door zon, zonnebank, of ‘bruin zonder zon’ gebruind is
 • De haren niet zeer regelmatig uitgetrokken zijn en afgebroken zijn

Tot 90% minder haargroei!
Bij de behandeling van (over)beharing wordt de focus gericht op het pigment in de haar, om zo de haarwortel te kunnen vernietigen. Tijdens de behandeling wordt de haar kort afgeschoren en wordt het licht secuur gericht op de te behandelen zone. Met een flits die even warm aanvoelt wordt het licht geabsorbeerd door het pigment in het haarzakje. Wanneer de haar aan het groeien is zit deze vast in de haarwortel. Het haarzakje en de haarwortel worden heet en verbranden. Hierdoor kan er geen nieuw haartje meer groeien.

Met deze behandeling kan er 80 tot 90% van de huidige beharing worden verminderd. Omdat niet alle haren tegelijkertijd in de groeifase zijn, zijn er meerdere behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken. Dit ligt aan de te behandelen zone.

Laat je goed informeren
Laat je goed informeren over de behandeling van (over)beharing! Zorg dat je bij een gediplomeerd specialist terecht komt. Nieuwsgierig wat wij voor je kunnen betekenen? Maak een afspraak met een van onze hoogopgeleide huidtherapeuten en ontvang een behandelplan op maat.

Wat doet chemotherapie met je huid?

Wanneer je wordt geconfronteerd met kanker, dan is het uiterlijk niet het eerste waar je je zorgen over maakt. Op het moment dat de behandelingen aanslaan dan komt er weer wat tijd en ruimte om na te denken over andere bijkomende zaken die het lichaam te voorduren krijgt. Vooral als de behandeling bestaat uit chemotherapie. Er gebeurt dan veel met de huid. Wat is er mogelijk als het gaat om verzorging? Wat kan en mag er eigenlijk in deze periode?

De effecten
Chemotherapie heeft ook effect op de celdeling van gezonde cellen. Vooral sneldelende cellen zijn gevoelig voor chemotherapie, waaronder huidcellen.

Doorgaans wordt de huid na een chemotherapie dan ook overgevoelig. De huid wordt in de regel droog en schilferig en reageert vaak direct op blootstelling aan zonlicht. Er kunnen bultjes ontstaan die op acne lijken (maar dit niet zijn) en de huid kan gaan jeuken. Hoewel het niet altijd direct met het blote oog zichtbaar is, is de huid van mensen die chemotherapie krijgen regelmatig ontstoken. Als gevolg daarvan kunnen er uiteindelijk vervelende pigmentvlekken ontstaan.

Voorbereiding
Je kunt al voordat de chemotherapie begint de huid voorbereiden op de behandeling. Het belangrijkste wat je kunt doen is de barrièrefunctie van de huid (het buitenste huidlaagje dat ervoor zorgt dat je huid sterk, gezond en goed gehydrateerd blijft) sterk houden. Wanneerwordt gaat
Ook is het belangrijke om de huid zo veel mogelijk tot rust te brengen. Hiermee kun je enigszins voorkomen dat er pigmentvlekken ontstaan, dode huidcellen zich opstapelen (zorgt voor een doffe huid) en dat de huid geïrriteerd raakt.

Verzorgingstips

 • Gebruik wanneer je je huid voorbereidt verzorging met niet-irriterende ingrediënten Dit zijn bijvoorbeeld: gedenatureerd alcohol, of sodium lauryl sulphate. Kijk dit goed na op de ingrediëntenlijst van producten voordat je ze aanschaft.
 • Gebruik geen gewone zeep of badschuim voor jouw gezicht en was niet al te fanatiek. Gebruik de aller mildste cleanser die je kunt vinden. Hoe minder de producten schuimen hoe beter.
 • Scrubs, stoombaden, wisseldouches – ze irriteren je huid nu te veel. Liever niet doen dus.
 • Kijk goed naar de houdbaarheid van je producten, cosmetische producten gaan korter mee dan je denkt en je huid kan je zich nu veel minder goed verweren tegen bacteriën en schimmels.
 • Zorg dat de luchtvochtigheid in je huis, zeker in de herfst en in de winter, op peil blijft. Een huid die blootgesteld is aan chemotherapie heeft veel moeite vocht vast te houden en droogt razendsnel uit.
 • Smeer vaker dan gemiddeld. De meeste crèmes werken maar enkele uren en je huid heeft nu extra hulp nodig. Gebruik een wat vettere ongeparfumeerde crème en smeer je huid, bij voorkeur als deze nog wat vochtig is zo snel mogelijk in. Voor je lichaam kun je ook gewone olijf-, jojoba of arganolie gebruiken.
 • Geschikte ingrediënten voor de huid die blootgesteld wordt aan chemotherapie zijn glycerine, panthenol, niacinamide, cholesterol, ceramiden, vitamine C en hyaluronzuur. Zij versterken de barrièrefunctie en voorkomen uitdroging. Breng deze gerust meerdere keren per dag aan (bijvoorbeeld in een crème). Kalmerende en ontstekingsremmende stoffen zijn ook een must. Je kunt zoeken naar producten met allantoine, niacinamide, groene thee, glycyrrhiza glabra (zoethoutwortel), beta glucan, ginkgo biloba of bisabolol.
 • Hoewel het als je schilfertjes hebt heel verleidelijk is de huid te scrubben, doe dat liever niet. Dat maakt het probleem vaak alleen maar erger. Ook een exfoliant als glycolzuur is tijdens chemotherapie in de regel te heftig voor je huid. Om fijne schilfertjes weg te halen kun je eventueel een product met 1% salicylzuur gebruiken. Deze stof weekt de huidschilfertjes als het ware los en werkt ontstekingsremmend.
 • Bescherm je huid tegen de zon. Tijdens de chemotherapie wordt je huid extra gevoelig voor zonlicht. Je hoeft de zon niet te vermijden, maar bescherm je huid door dagelijks een zonnebrandcrème op te brengen. Hiermee kun je ook voorkomen dat er vervelende pigmentvlekken ontstaan. Als je daarbij ook nog een crème met antioxidanten op je huid gebruikt (denk aan vitamine C, vitamine E, Cafeïne, Evodia extract) bescherm je je huid dubbel!
 • Heb je ineens last van puistjes, ga je huid dan niet met anti-acne producten te lijf. Hier wordt het alleen maar erger van. Je hebt vermoedelijk last van folliculitis. Er is dan een ontsteking in het haarzakje die niet door een bacterie wordt veroorzaakt. Je kunt dit vaak goed behandelen met een crème met salicylzuur of een van de kalmerende ingrediënten die hierboven genoemd zijn. Als dit onvoldoende werkt kan de huisarts je een receptje voor een medicinale crème voorschrijven.
 • Na de chemotherapie kun je overwegen een keer bij de huidtherapeut langs te gaan. Zij kan je verder advies geven en met lasers en/of peelings de huid weer mooi en egaal maken. Ook kan gebruik van een crème met vitamine A zuur de huid verbeteren.

Tot slot
De behandeling van kanker is een zware en vervelende periode in je leven. Op het moment dat je uiterlijk weer meer verzorgd kan en mag worden, zodat dit niet je ziek zijn “verraadt”, dan voelt alles ook weer iets lichter en kan je zelfvertrouwen weer wat groeien.

Dionne Linskens
Huidtherapeute

Zwangerschap en huidverandering

Je kent ze vast wel die mooie zwangere vrouwen, alles gaat volgens het boekje en ook hun huid glanst en straalt. En dan kijk je naar jezelf in de spiegel, een mooie dikke buik, een blij gevoel maar je huid: niet glanzend en stralend: nee,  je ziet alleen maar die vervelende puistjes en of pigmentvlekken.

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe en zo ook in de huid. Er kan een mooie blos ontstaan in het gezicht, de zogenaamde ‘pregnacy glow’. Vrouwen zien er dan stralend uit. Als de kleine oppervlakkige bloedvaten in het gezicht minder sterk zijn, kan er vlekkerige roodheid ontstaan. Ook kunnen er blijvend rode “sterretjes” zichtbaar worden (spider naevi) of een algemeen beeld met roodheid (couperose). De zichtbare vaatjes die als het ware zijn gesprongen, blijven ook na de bevalling zichtbaar. Na de zwangerschap kan dit in onze kliniek worden behandeld middels coagulatie of lasertherapie.

Zwangerschaps-acne

De meeste vrouwen zullen een glanzende huid krijgen tijdens de zwangerschap, dit komt mede door een verhoogde afscheiding van talg, welke op natuurlijke wijze wegvloeit via het huidoppervlak. Een soort moisturizer eigenlijk. Bij een kleinere groep vrouwen kunnen er door de toegenomen talgproductie juist verstopte poriën en talgophopingen ontstaan. Dit ontstaat wanneer de dode huidcellenlaag verdikt is. Hierdoor raakt de talgklier verstopt en hoopt het talg meer en meer op. De P. acnes bacterie zorgt er op zijn beurt weer voor dat deze verstoppingen zullen gaan ontsteken: en een puist is geboren!

Wat kan en mag er aan gedaan worden 

Het is natuurlijk goed om tijdens de zwangerschap maar ook daarna de schade aan de huid te willen beperken. “De zwangere acnehuid” is een kwetsbare, gevoelige huid dus vermijd o.a. scrubproducten voor het gezicht. Het advies is om een milde reiniging te gebruiken.

verzorging van de huid kan met cremes waar werkstoffen in zitten. Veilige cremes bevatten onder ander de werkstoffen: Vitamine C, Niacinamide, Amandelzuur, Azealinezuur. Een goed product bevat bovendien voldoende van de werkzame stof om ook daadwerkelijk een resultaat te laten zien. Als het gaat om producten die “schillend” werken (om verstoppingen te verminderen) zijn glycolzuur en salicylzuur goed in te zetten. Zie ook ons blog Wintertijd = Peelingtijd.

Pigmentvlekken in het gezicht

Tijdens de zwangerschap is er sprake van een andere hormoonspiegel, onder invloed van hormonen (oestrogeen en progesteron) gaan pigmentcellen extra pigment produceren. Hierdoor zullen bestaande pigmentvlekken en sproeten wat donkerder worden. Na de zwangerschap zal dit weer wegtrekken. Doordat sommige cellen meer pigment produceren dan andere kunnen er ook nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Je ziet ze vooral op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond (sommige vrouwen krijgen een snorretje). Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Vrijwel het enige wat je zelf kunt doen om deze ellende te beperken is je huid extreem goed tegen UV licht te beschermen met een antizonnebrandcreme. Raadpleeg ook uw huidtherapeut om te horen welke behandeling er geschikt is om het pigment op te verlichten.  Van de cosmetische ingrediënten niacinamide, vitamine C en zoethoutwortel is ook bekend dat ze oppervlakkig pigment wat kunnen oplichten, deze stoffen zijn zoals gezegd veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Lees ook ons blog  pigmentvlekken door de zon.

Voeding en de zwangere huid

Je vraagt je misschien af of voeding c.q. het veranderen of aanpassen van je voedingspatroon, een rol kan spelen. Voorop gesteld: een evenwichtig voedingspatroon is altijd belangrijk. Denk hierbij aan eiwitten, langzame koolhydraten (volkoren producten, havermout, noten, muesli), gezonde vetten, veel biologische groenten en fruit. Je kunt de huid hiermee minder “onrustig” maken. Vermijd ook suikerrijke producten en bewerkte vetten, zuivel, gluten en matig chocolade consumptie. Aanvullend kun je Zink, Vitamine A en C en Omega-3 vetzuren nemen. Onze huiidtherapeut/voedingsdeskundige Britta Meijers kan jou een goed advies geven hierover.

De periode van zwangerschap is een hele mooie tijd, althans voor de meeste vrouwen. Als je innerlijk straalt en dat uiterlijk zichtbaar is, dan kan een ieder met je mee genieten. Als het uiterlijk jouw geluk (tijdelijk) niet laat zien dan kunnen wij jou daar mee helpen. Bel voor een gratis consult gesprek en maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

Wintertijd = Peelingtijd

Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Zon, roken, stress en hormonale veranderingen doen hier nog een schepje bovenop. De huid, die is opgebouwd uit miljoenen cellen, kan steeds moeilijker haar dode of beschadigde huidcellen kwijtraken en vervangen door gezonde nieuwe huidcellen. Het resultaat is een vale, grauwe en vlekkerige huid. Een peeling biedt uitkomst.

Wat is een (chemische) peeling?
Een peeling bestaat uit een sterk geconcentreerde vloeistof (zuur) welke een of meerdere werkstoffen bevat (bijv. salicylzuur, glycolzuur, TCA) die ervoor zorgen dat de dode cellen van de hoornlaag (stratum corneum) loslaten. De huid gaat zich vernieuwen. Deze vernieuwing van de huid geeft verbetering in de verschillende structuren, ze zijn dus zeer geschikt voor acnelittekens, fijne lijntjes, rimpels, verouderde huid en grove poriën. Elk zuur in de peeling heeft zijn specifieke werking.

Welke werkstoffen zitten er meestal in een peeling?
Alphahydroxyzuren (AHA’s):

 • Glycolzuur; werkt afschilferend, stimuleert vorming van nieuwe huidcellen
 • Melkzuur; waterbindend vermogen (hydraterend) en is niet irriterend
 • Amandelzuur; werkt afschilferend en stimuleert vorming van nieuwe huidcellen en normaliseert de talgproductie

Betahydroxyzuur (BHA): Salicylzuur; werkt afschilferend en is talgoplossend
Trichloorazijnzuur (TCA); Werkt afschilferend, stimuleert vorming van nieuwe huidcellen, stimuleert collageenaanmaak en vermindert donkere pigmentvlekken.

Op basis van de concentratie van de werkzame stof worden de peelings verdeeld in drie groepen. Oppervlakkige peelings, in het bijzonder de peelings met alphahydroxyzuur en peelings met salicylzuur geven minder snel resultaat dan een gemiddelde peeling of diepere TCA peeling. Over het algemeen kun je stellen dat de uiteindelijke resultaten afhankelijk zijn van de diepte van de peeling. De oppervlakkige peelings geven dus minder snel een indrukwekkend resultaat. Maar hoe dan ook mag je verwachten dat op termijn, fijne lijntjes, rimpels en huidverkleuringen minder zichtbaar worden. De huidstructuur en de aanmaak van collageen verbeteren, mee-eters verminderen sterk er wordt tijdelijk minder talg aangemaakt. Hetgeen ook nog belangrijk is voor het resultaat van een peeling is de PH waarde van het product. Hoe lager de ph-waarde, des te dieper een peeling gaat en des te sterker hij is.

De zwaarste peeling die wij in de kliniek toepassen is de TCApeeling. Deze peeling dringt diep door in de huid en is gebaseerd op trichloorazijnzuur. Dit zuur verbetert de structuur van de huid doordat het de bovenste laag van de opperhuid verwijdert en daardoor de celdeling van de huid stimuleert. Omdat de huid een zelfhelend vermogen heeft, ontstaat er weer een nieuwe huidcellenlaag en liggen de cellen mooier dakpansgewijs over elkaar dan voorheen. Dit zal zorgen voor een betere hydratatie van de huid omdat het huidvocht op deze manier niet makkelijk kan verdampen. Tevens stimuleert TCA de collageenaanmaak waardoor er na een aantal behandelingen meer versteviging in de huid ontstaat. Ook heeft dit zuur een ontstekingsremmende werking. De TCApeeling wordt toegepast bij acnelittekens, grove poriën, fijne lijntjes, verouderde huid en pigmentvlekken.
Omdat deze peeling vrij diep de huid stimuleert, passen wij deze voornamelijk in de herfst-/winterperiode toe. Dit heeft te maken met het feit dat de huid tijdelijk dunner wordt door de peeling, waardoor de huid sneller kan verbranden door UV-licht. Wij adviseren dan ook altijd de huid goed te beschermen met een anti-zonnebrandcreme met minimaal SPF factor 30.

Ben je benieuwd of een chemische peeling ook iets is voor jou? Bel dan naar de kliniek en vraag een gratis consultgesprek aan. Wij zullen tijdens dit gesprek de huid beoordelen, een behandelplan op maat geven en informeren over welke peeling geschikt is voor jouw huid.

Kom maar op met het winterse weer

Na een paar dagen echte vrieskou heb ik de smaak te pakken. Wat heb ik genoten van die prachtige winterse plaatjes. Strakblauwe lucht, wit gekleurde bomen op de achtergrond. We hebben zelfs geschaatst! Maar ook wennen aan die plotselinge kou. Vooral mijn huid had er last van. En niet alleen die van mij. De afgelopen weken kwamen er veel mensen in de praktijk met klachten over droge handen, soms zelfs met kloven, een trekkerig gezicht en pijnlijk gescheurde lippen.  En dat terwijl je het kunt voorkomen.

Wees zuinig op je huidvetten.
Het is heerlijk om je handen met warm water te wassen als je buiten in de kou bent geweest. Toch kun daar beter mee oppassen. Een belangrijke oorzaak van een droge huid is het veelvuldig wassen met warm water en het wassen met zeep. Hiermee los je belangrijke huidvetten op die de huid moeten beschermen tegen uitdroging. Wanneer er minder huidvetten op de huid aanwezig zijn, kan het water uit de huid verdampen, waardoor je huid uitdroogt.

Dat terwijl we vooral in de winter onze huidvetten hard nodig hebben om ons te beschermen tegen gure wind en kou. De lage luchtvochtigheid in de winter en de combinatie met verwarming in huis zorgen daarnaast voor een droge lucht. Hierdoor verdamt het vocht in de huid nog sneller. Gevolg, de huid wordt droger.

Uitdrogingseczeem
Zorg in de winter daarom extra goed voor je huid. Een huid die trekkerig aanvoelt is niet prettig. Maar het kan ook erger. De huid kan gaan schilferen, schraal of zelfs rood worden. Hij kan geïrriteerd raken en er kunnen kloven ontstaan of erge jeuk. Herken je deze symptomen? Dan kan het zijn dat je last hebt van uitdrogingseczeem. Deze vorm van eczeem is het gevolg van een zeer droge huid. Mensen die in hun beroep veel in contact komen met warm water, zeep en andere reinigingsmiddelen lopen meer risico op uitdrogingseczeem.

Zo hydrateer je jouw winterhuid
Als de huid met rust wordt gelaten, herstelt de huid met 1 week. De onderstaande maatregelen zijn hierbij belangrijk om in acht te nemen:

 • Was je handen met lauw water en een zeepvrije emulsie
 • Gebruik in bad een olie in plaats van badschuim
 • Douche minder vaak, minder lang en minder heet! Gebruik daarbij een milde, parfumvrije reiniging, of doucheolie.
 • Gebruik rubberen handschoenen tijdens het schoonmaken of ander poetswerk.
 • Bescherm zo vaak als nodig de huid met een vettere crème dat herstellende ingrediënten bevat. Denk aan panthenol, niacinamide en hyaluronzuur.
 • Zet de verwarming lager. Draag desnoods meer kleding.
 • Zet een bakje water bij de verwarming zodat de luchtvochtigheid in huis weer toeneemt.
 • Richt de autoverwarming niet direct op de handen.

Laat de winter nu maar komen! – Lotte Prins, huidtherapeut

Heb je vragen over producten die je wel of juist niet kunt gebruiken om een droge huid tegen te gaan? Wil je meer weten over uitdrogingseczeem? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij ons in de praktijk.

De beste wensen voor een gezonde en gelukkige huid!

Welke invloed heeft voeding en sporten op je huid?
Wij vroegen het aan Patty Wakker, voedingsexpert en personal trainer

‘Veel mensen weten niet hoe groot de invloed van sporten en voeding op de huid is, aldus Patty. ‘Een simpel vergelijk. Wanneer je met je auto de verkeerde brandstof tankt, dan doet je auto het niet. Bij ons werkt het eigenlijk net zo. Wanneer we ongezond eten, werkt ons lichaam niet mee. Sommige mensen vertonen direct een reactie na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld omdat zij allergisch zijn. De reactie kan zich op verschillende manieren uiten maar meestal is deze direct zichtbaar aan de huid’.

‘Toch kunnen de meeste mensen nog prima functioneren na een keer een patatje oorlog en een frikadel speciaal weggespoeld te hebben met een aardbei milkshake. En daar schuilt ook het gevaar. Wanneer we langer en vaker ongezond eten, zal ons lichaam geleidelijk aan haperen. Meestal hebben we het te laat in de gaten wanneer we dikker worden en de stoelgang verslechterd. Het begint meestal bij vermoeidheid, een hongerig gevoel hebben en zin hebben in iets lekkers. Geleidelijk aan wordt de huid dof, vlekkerig, jeukerig of er ontstaan bultjes’.

Hup, de keuken in
Het advies van Patty: “eat clean”. Dit houdt in dat je verse, onvoorbereide producten koopt en die zelf bereid zonder toevoeging van stoffen uit zakjes, pakjes, blikjes etc. Een aantal voedingswaren kunnen sowieso een grote invloed op de huid hebben. Bekend is dat melkproducten bij veel mensen klachten kunnen geven. Evenals brood. Dit bevat vaak gist en allerlei “broodverbeteringsmiddelen”. Suiker is ook een hele grote boosdoener, vooral als je gevoelig bent voor acne. Er wordt vaak gezegd dat je van vet eten pukkels krijgt maar schrap suiker maar eens een poosje uit je systeem en je zult zien hoe de conditie van jouw huid verbetert.

Proost!
‘Let naast op wat je eet, ook op wat je drinkt’, vervolgt Patty. ‘Heb je nog veel nieuwjaarborrels te gaan deze maand? Genieten van een goed glas wijn mag natuurlijk best. Maar weet ook dat alcohol een ramp is voor je huid. In de eerste plaats droog je van alcohol uit. Denk aan een schilferige huid. Wanneer je vaker alcohol drinkt kun je al op jonge leeftijd rimpels krijgen. Daarnaast wordt alcohol in je lichaam in suiker omgezet. De grootste boosdoener van rimpels’. Lees ook suikerzoete rimpels

Weg met de cellulitis
‘Niet alleen letten op je voeding doet wonderen voor je huid. Wanneer je regelmatig sport
Verbetert de doorbloeding in je hele lichaam. Hierdoor verbetert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen. Zo ook de cellen van ons grootste orgaan. Inderdaad, de huid. Bovendien worden afvalstoffen beter afgevoerd. Afvalstoffen die zich letterlijk ophopen in ons lichaam. Een zichtbaar voorbeeld daarvan is cellulitis. De beste manier om van je cellulitis af te komen is door te sporten’.

Sporten tegen acne
‘Waar verlies je veel zweet? Precies in je gezicht. En waar zweet is, worden afvalstoffen verwijderd. In feite duwen de transpiratiedruppeltjes de opgehoopte afvalstoffen in de huid naar buiten. Je huid gaat er meer van glanzen en er gezonder uitzien. Zelfs acne kan verminderen door te sporten. Ga dus niet sporten met een dikke make-up laag. Want door de make up raken de poriën verstopt en kan je niet goed transpireren en dan bereik het tegenovergestelde effect. Mascara kun je prima op doen, dat is geen probleem. Na het sporten ga je zo snel mogelijk douchen of op z’n minst je gezicht wassen. Daarna gebruik je meteen een goede hydraterende crème’.

Sporten tegen rimpels
‘Wist je dat regelmatig sporten ook nog eens de aanmaak van collageen stimuleert?
Iedereen weet inmiddels dat de collageenaanmaak in de loop der jaren afneemt. Verminderde collageenaanmaak staat gelijk aan rimpels krijgen. Sport je regelmatig dan breng je je huid in ieder geval in een optimale conditie en zullen de huidcellen beter hun werk kunnen doen.

Verder werkt sporten ontspannend. Natuurlijk, je spant je spieren aan tijdens de bezigheid, maar daarna ontspan je ze ook weer. Het aanspannen en ontspannen zorgt aan het einde van de training voor een ontspannen en relaxed gevoel. Dat geldt ook voor je voor je gezichtspieren. Kleine rimpels en grote lijnen worden daardoor minder zichtbaar’.

Dan nog even dit:
Voor al het bovenstaande geldt natuurlijk dat het leven wel leuk moet blijven en genieten een groot goed is. Het cliché is waar: overal waar ‘te” voor staat is niet goed voor je. Te veel zout, te veel suiker, zelfs te veel sporten is schadelijk dus bedenk dat er best veel mag maar met mate.

Patty Wakker
Slim & Fit

Heb je behoefte aan een goed advies over welke sport bij jou past? Heb je vragen over je voeding? Of ga je liever voor een alles-in-1- plan?
Huidkliniek Amsterdam-Zuid kan Patty Wakker van Slim & Fit van harte aanbevelen.
Wil je meer weten over Slim & Fit? Bezoek dan eens haar website